Stoma ve Yara Bakımı Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı
Programın Amacı
Bu eğitim programının amacı, fekal ve/veya üriner diversiyon açılan, fistül, drenaj tüpü, beslenme tüpü bulunan, kronik yarası olan bireylerin bakımından sorumlu, yeterli bilgi, beceri ve tutuma sahip hemşireler yetiştirmektir.
Şimdi Başvur
Programa hızlıca başvurmak için formu doldurunuz.
İletişim
Program hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Programın Hedefleri
Programı başarı ile tamamlayan hemşire;
- Stoma açılmadan önce, hasta ailelerinin biyo-psiko-sosyal uyumlarını en üst düzeye çıkarmak için onları ameliyata hazırlar.
- Stoma ve yara ile ilgili tüm araç-gereçleri ve bakım ürünlerini amacına uygun ve doğru biçimde seçer ve kullanır.
- Stoması ve/veya kronik yarası olan bireyleri kapsamlı biçimde değerlendirip klinik belirti ve bulgularını doğru biçimde yorumlar.
- Stoması ve/veya kronik yarası olan birey ve ailesine, çeşitli uygulama ortamlarında eğitim ve danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerini kapsayan bir bakım planı hazırlar.
- Stoması ve/veya kronik yarası olan birey ve ailesinin bakımını bireye özgü biçimde, ulusal ve uluslararası standartlar, etik kodlar ve kanıt temelli uygulamalar doğrultusunda uygular.
- Stoması ve/veya kronik yarası olan birey ve ailesini, en üst düzeyde bakım almalarını sağlayacak biçimde kaynakları etkin kullanmak için yönlendirir.
- Yetkinlik, bilgi ve becerilerini güncel tutmak için sürekli mesleki gelişimini sürdürür.
- Kurumsal, ulusal ve evrensel düzeyde stoma ve kronik yara bakım hemşireliğinin gelişimini destekler.
Eğitim Süresi
Bu programın toplam süresi, 30 iş günü olup 80 saat teorik, 160 saat uygulama/saha eğitiminden oluşur. Programı başarı ile tamamlayan katılımcılara, Sağlık Bakanlığı onaylı “Sertifika” ve 240 ANCC kredisi verilir.
Eğitimciler
Bu programda, Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde görev yapan konu ile ilgili çalışmaları olan öğretim elemanları, konusunda uzman hekim ve hemşireler, Stoma ve Yara Bakım hizmeti yürüten, Bakanlıkça onaylanmış stoma / yara bakım hemşireliği sertifikası olan hemşirelikte lisans mezunu hemşireler görev almaktadır.
Eğitim Yöntemleri
- Sözlü anlatım,
- Video ile gösterim,
- Küçük grup çalışmaları,
- Uygulamaları göstererek anlatma,
- Soru-cevap ile aktif tartışma,
- Simülasyon,
- Klinik uygulama
Eğitim Dökümanları
Eğitim dokümanları, yeni gelişmelere paralel olarak ilgili ulusal ve uluslararası kılavuzlardan yararlanılarak güncellenir. Bu dokümanlar, programın başlangıcında katılımcılara verilir.
Başarı Kriterleri
Katılımcılar eğitim programı sırasında başka bir alanda/birimde/merkezde veya başka bir işte çalıştırılamazlar. Derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır, mecburi durumlarda %10 devamsızlık kabul edilebilir.
Eğitimin etkinlik ve verimliliğini ölçmek amacıyla eğitim başlangıcında ön test, sonunda son test yapılır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen katılımcılar sınava alınmazlar. Katılımcılar kursun hem teorik bölümünden hem de klinik uygulamadan ayrı ayrı başarılı olması gerekir.
Teorik konuları içeren sınavdan, 100 üzerinden 70 ve üstü puan alan katılımcı başarılı sayılır. Çoktan seçmeli olarak yapılan bu sınavdan 70’in altında puan alan katılımcı başarısız sayılır fakat uygulama eğitimine devam edebilir. Teorik sınavda başarısız olan katılımcılara bir hafta içerisinde 1 (bir) kez daha teorik sınava girebilme hakkı tanınır. Başarılı olan aday uygulama eğitimine devam eder, başarısız olan aday ise bir sonraki eğitime katılır.
Klinik uygulamanın değerlendirilmesinde, her bir uygulama eğitimcisi tarafından “Uygulama Değerlendirme Formu” doldurulur. Uygulamanın değerlendirilmesinde 70 puanın altında alan katılımcı başarısız sayılır.
Teorik sınavda başarılı olan ve klinik uygulamada girişimleri başarılı yapan katılımcı sertifika almaya hak kazanır. Sertifika, Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilir ve geçerlilik kazanır.
Sertifikalandırma için katılımcının başarı puanı teorik sınav ile uygulama değerlendirmesinin ortalaması alınarak belirlenir.
Stoma ve Yara Bakımı Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı sonunda sertifikalandırma için yapılan teorik sınav ve uygulama eğitimi değerlendirmesi notlarına itiraz eden katılımcıların itirazları eğitim uygulayıcıları tarafından en geç 5 (beş) iş günü içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
Verilecek Belge
Yukarıda belirtilmiş olan başarı kriterlerini yerine getiren katılımcıya Sağlık Bakanlığı onaylı “Sertifika” verilir. Sertifikanın geçerlilik süresi 5 (beş) yıldır.
Kimler Katılabilir?
Bu eğitim programına, stoma ve yara bakım hizmetinin gerekli olduğu alanlarda çalışan tüm hemşireler katılabilir. Program öncelikli olarak, genel cerrahi, üroloji, gastroenteroloji cerrahi, pediatrik cerrahi, plastik cerrahi, ortopedi, nöroloji, fizik tedavi servisleri, yoğun bakım üniteleri, stomaterapi ünitesi, yara bakım ünitesi ve evde bakım hizmetlerinde çalışan en az lisans mezunu;
Hemşireler,
Hemşirelik yetkisi almış ebeler,
Sağlık memurları (toplum sağlığı) katılabilir.
Kontenjan 25 kişi ile sınırlıdır. Eğitim programının ücreti ile ilgili kurs kayıt ofisimiz ile iletişime geçiniz.
Eğitim Yeri
Eğitim programı, Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilmektedir.
Ayrıntılı Bilgi İletişim Bilgileri
Adres: Koç Üniversitesi Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SANERC), Koç Üniversitesi Sağlık Kampüsü
Davutpaşa Caddesi, No: 4 34010 Topkapı, İstanbul
Tel: 0212 311 26 03 –26 40
E-posta: sanerc@ku.edu.tr
Bu eğitim programında görev alan eğitimciler ile ilgili menfaat çatışmasına yol açacak herhangi bir durum söz konusu değildir.
Herhangi sponsor desteği/bir ticari kuruluştan destek alınmamıştır.
Resmi olarak onaylanmış ürünler dışında, herhangi bir ürün kullanımı ile ilişkili bir eğitim faaliyeti yoktur.
Daha Fazlasını Keşfedin
Diyabet Eğitim Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı
Bu sertifikalı eğitim programı, diyabet hakkında halk farkındalığı yaratacak ve diyabeti olan bireylerin tanı, eğitim, tedavi, bakım, takip ve yönlendirmesini gerçekleştirerek sağlıklı bireyleri diyabetten koruyacak yetkin hemşireler yetiştirmeyi amaçlar. Program aynı zamanda diyabeti olan bireyler, aileleri ve çevrelerindeki bireyler ile meslektaşlarına hastalığın yönetimi konusunda eğitim verir ve danışmanlık yapar.
Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı
Bu sertifikalı eğitim prgoramının amacı, koruyucu, geliştirici ve rehabilite edici girişimlerle bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak güçlenmesini sağlayan…